Brandweer Zwijndrechtse Waard

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Oefening ongeval gevaarlijke stoffen

E-mailadres Afdrukken PDF

HENDRIK-IDO-AMBACHT/ PAPENDRECHT- Afgelopen weken heeft er op het terrein van Stork Fokker Aerostructures aan de Industrieweg in Papendrecht de jaarlijkse OGS -Ongevalbestrijding Gevaarlijke Stoffen- oefeningen plaatsgevonden. Aan deze oefening deed de bedrijfsbrandweer Fokker, OGS-team Zuid-Holland Zuid en gaspakdragers van brandweer Dordrecht mee.


Driemaal werd het volgende, in scéne gezette, scenario voorgeschoteld; Door een nog onbekende oorzaak heeft er een explosie plaatsgevonden in één van de drie persluchtcilinders op het terrein. Als gevolg hiervan ontstond er een drukgolf en vele schrikreacties. Een heftruckchauffeur kwam in botsing met een slachtoffer, waardoor deze beklemd kwam te zitten. In één van de fabricagehallen van het bedrijf schrikt een andere heftruckchauffeuse zo van de explosie dat een aanrijding met een IBC onvermijdelijk is. Hierdoor ontstaat er een gat in de IBC en een druppellekkage. Door de dampen van de stof raakt de chauffeuse buiten bewustzijn. Eveneens door de drukgolf/aanrijding ontstaat er een lekkage aan een flens/pakking van een tank. Ook raken er meerdere personen onwel in de kelder van de hal.

De bedrijfsbrandweer van Fokker wordt vervolgens als eerste opgeroepen door de GMC. Zij constateren dat ze het incident niet alleen af kunnen handelen en vragen daarom het OGS-team Zuid-Holland Zuid ter plaatse. Door de ter plaatse zijde OvD wordt in samenspraak met de bevelvoerder gaspakdragers opgeschaald naar OGS-peleton, waarna ook de gaspakdragers van Dordrecht naar het incident komen.

Alle drie de oefeningen kunnen als leerzaam worden beschouwd.

Foto's Gerben van den Boom

Foto's Peter Wols

Fotoreportage van de oefening op 19-05-2009 (foto's: Gerard Maaskant)

 

 

 

 

 

 

 Laatst aangepast op dinsdag 09 juni 2009 23:21